Ez egy nagyon egyszerű rizsital, a boltihoz képest szuperolcsó, és nem túl időigényes sem. Nem kell se főzni, és ha akarjuk szűrni sem.
Mindenképp főzéshez, sütéshez ajánlom, hisz a rizst csak áztattuk. Ámbár nem rossz nyersen sem, de én nem kedvelem annyira. Ha nem adunk hozzá semmit, kellemesen íztelen, így bármihez jó.
1 bögre barna rizs
0,5-1 liter víz
A barna rizst dunsztos üvegbe öntöm, ezt felengedem tisztított vízzel. Legalább egy éjszakát hagyom így.
Másnap leöntöm róla a vizet, és turmixba játszom a rizsszemeket.
Ha ez megvan, kimérek fél liter tisztított vizet, a felét beleöntöm, és leturmixolom. Ekkor adhatunk még hozzá fél liter vizet.
Ha szűrni akarom, hagyom ülepedni, ha nem, azonnal használható.
Szűréshez én konyharuhát használok, de ha ezt szeretnénk, ne turmixoljuk sokáig, mert kínszenvedés lesz leszűrni.
Főzelékekhez fél liter vízzel készítem, szűretlenül, ez jól be is sűríti, ezért csak akkor rakom hozzá, ha már szinte kész. (Egy jó nagy lábos főzelékhez elég)
Egy liter vízzel készíthetünk belőle pudingot szintén szűretlenül, ilyenkor jó alaposan át szoktam turmixolni, hogy sima legyen a benne lévő pép. Ezután már csak az ízesítés van hátra pl vanília és cukor hozzáadásával, ha sárgásra szeretnénk, tehetünk bele egy ici-pici kurkumát. Kellemes, krémes állagú krémet kapunk belőle.
Ugyanebből szűretlenül szoktam a kakaós piskótába keverni.
Forrás: Veganinja
A szivárvány ereje kísérjen utadon!