A teljes kiőrlésű gluténmentes lisztkeverék egyik leggyakrabban használt formája a konyhámban.
Ha engem kérdeztek nesquik íze van :) Már amire emlékszek belőle.
Még nem próbáltam cukormentes verziót, de tervben van. Persze eritrit, xillit, kókuszvirágcukor az működik, maximum az első kettőtől szárazabb lesz az eredmény.
Az én borzalmas kis sütőmben ebből egy kicsit brownie-s, puha kellemes piskóta lesz, ami tökéletes tortákhoz is.
Ez a recept:
vegán
olajmentes
gluténemntes
tejmentes
tojásmentes
szójamentes
Összetevők:
1,5 csésze teljes kiőrlésű gluténmentes lisztkeverék
¾ csésze cukor
¼ csésze kakaópor
½ tk étszóda
½ tk só
1 csésze rizstej
2 tk vanília kivonat vagy 1 rúd magjai
½ csésze + 2 ek almaszósz
1 ek almaecet
1 lentojás
½ ek. útifűmaghéj
Első dolgom a lentojás. Ez abból áll, hogy kimérek 1 ek. őrölt lenmagot, és 3 ek. hideg vízzel elkeverem. Ezt állni hagyom.
Sorrendben elkezdem összemérni az alapanyagokat, ha megvagyok a száraz hozzávalókkal, elkeverem őket egy habverővel. Ezek után a folyadékokat egyenként hozzáadom, mindegyik után keverek egyet a tésztán.
Az útifűmaghéjat arra a pillanatra tartogatom, mikor már csak épp nem rakom a sütőbe.
Előmelegített sütőben sütjük, sajnos nem tudom pontosan, de talán olyan 160-170°C körül és 15-20 percet.
Onnan tudom hogy jó, hogy kis repedések keletkeznek a felületén. Nyugodtan rá lehet nyitni a sütőt, nem kényes.
Ezek után bármire lehet használni.
Ui.: a képen a kakós piskótazselé látható (amúgy nem volt olyan rossz) édesburgonyás csoki krémmel (spoiler) borítva, és banánnal tálalva reggelire. Mert szombat :D
A szivárvány ereje kísérjen utadon!