A férjem szülinapjára készült ez a torta, ami hipp-hopp el is fogyott. Tudni kell róla, hogy nem csináltam nagyot, szóval csaltam egy kicsit, de így kettőnknek pont jó volt.
Szerintem a nyers lap tökéletesen passzolt hozzá, és abból készültek a díszek is. Anti-vegán családnak is ezt vittük, aki hajlandó volt megkóstolni, annak ízlett. (Persze az övékre tett doboz raffaello az elfogyott...)
Ez a torta:
vegán
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
szójamentes
hozzáadott zsiradék-és olajmentes
ha szeretnétek hozzáadott cukor mentes
sütés nélküli, csak főzni kell egy picit
Hozzávalók (egy kisebb, 10 cm átmérőjű formához):
Kókuszos- mandulás nyersvegán "marcipán"lapok:
1 csésze mandula
3/4 csésze kókusz
3/4 csésze magozott datolya, vagy mazsola
Minden alapanyagot késes aprítóba mérünk, lassan elindítjuk a gépet és addig dolgozzuk, míg formázható masszává alakul, igény szerint rakhatunk hozzá kevés forró vizet.
Ezt kb 4 részre osztottam, lett belőle három lap, és a maradékból a dísz.
A lapoknak valót szilikonos lapra, vagy sütőpapírra nyomkodjuk a forma segítségével és kidermesztjük. Nem kell neki sok, max 15-20 perc, amíg a krém elkészül.
Pontosan sajnos már nem tudom, mennyit mértem ki egy lapnak.
20 cm átmérőjű tortaformába ennek a duplája ment, abból is maradt lap, abból bonbonokat készítettem.
Raffaello krém (a kis adag laphoz):
3 dl víz
6 dkg kókusztejpor *
4 dkg keményítő
6 dkg kókuszvirág cukor**
2 vaníliarúd magja, vagy 2 tk vanília kivonat vagy dr oetker aroma
Összefőzzük, kihűtjük. Ha magában használjuk krémnek tölthetjük melegen, vagy alaposan kikeverve hidegen is. (Én lusta disznó melegen töltöm)
A maradék krémet (mert kicsit sok lesz) félretesszük, a krémre hűlés előtt közvetlenül érdemes folpackot simítani, így nem bőrösödik meg, ha nem használsz folpackot, akkor valahogy úgy érdemes befedni, hogy valami hozzáérjen közvetlenül.
*lehet használni konzerv kókuszkrémet, vagy más kókusztejszínt, nekem attól fáj a hasam
**vagy sima cukor, de ha a teljes táplálkozás híve vagy használhatsz magozott datolyát, ahhoz főzd fel a tejjel, vagy a kókusztejpor+víz kombóval és turmixold simára
Ezután a tortát hűtőben dermesztjük, én előtte nap készítem, mint ahogy kell, de elég neki olyan 4-5 óra, vagy 1 óra fagyasztóban ha ilyen kicsi. Hűtőn is múlik.
Szóval ha megdermedt, kivágjuk a formából, és a kikevert krémmel bekenjük, majd kókusszal panírozzuk.
Ez is egy egyszerű torta, szerintem bárki aki tud egy tisztességes pudingot főzni, az könnyen elkészítheti :)
A szivárvány ereje kísérjen utadon!