Ez a lisztkeverék azoknak nyújt segítséget, akik a receptben gluténmentes lisztkeverék opciót látnak. Nem teljesen saját recept, hosszas kutatómunka eredménye külföldi oldalakon. A keveréket lehet ízlés szerint változtatni, leírom az én opciómat, amit használok, de ha valamit nem használhattok belőle, hát cseréljétek le! Ha a liszteket otthon őrlöd, mint én kávédarálóval plusz pénzt tudsz spórolni, és biztos lehetsz benne, hogy valóban teljes kiőrlésű lesz az eredmény!
Összetevők (nálam):
10 dkg hajdina és köles liszt felesben
10 dkg kukoricaliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg mandula liszt
1,5 csészényi mennyiséghez én a receptemhez 1/2 ek. útifűmaghéjat keverek a végén.
Az eredeti receptben ez 1/8 csésze volt, de nekem abból sült zselé lett.
Eredetileg úgy írják, hogy a folyadékhoz keverjük, de a rossz tapasztalatok miatt csak tepsibe öntés előtt rakom bele.
Amit használhatsz a fent említett alapanyagok helyett:
1. csak simán hajdina, vagy köles, vagy más "nehéz" liszt (ne kérdezzétek mire gondolhatott a költő)
2. barna rizsliszt, cirokliszt (a rizslisztet lehet simán barna rizsből)
3. bármilyen keményítő, vagy édes-rizs liszt (az valami nyúlós állítólag) erre azért van szükség, hogy javítsa az állagot
4. magas fehérjetartalmú liszt pl quinoa, de szerintem másféle magliszt is megteszi pl napraforgó, mogyoró, kesu...
Szóval mindent összemérünk és alaposan elkeverjük. Ha megvan, mehet egy jól záródó dobozba. Lehet nagyobb mennyiséget is gyártani, én nem szoktam túlzásba vinni, mert lusta vagyok...
Ebből az adagból egy kicsit több lesz, mint az a 1,5 csésze, szóval úgy lehet kalkulálni.
A szivárvány ereje kísérjen utadon!