A szivárvány a konyhában kezdődik

Növényevő Róka

Növényevő Róka

Citromos-áfonyás nyersvegán torta

2018. június 02. - RókaRami

Amikor elkezdtem a vegánságot beszippantott a nyersvegán ételek és édességek tömkelege. Az édességek azért, mert gyorsan elkészíthetőek, laktatók, finomak, és ha nem eszel belőlük tonnaszám, még egészségesek is.

Mondjuk ami miatt sokan ráncolták a nózijukat, hogy előtte nap be kell áztatni a magvakat, hogy kezelhetők legyenek, amúgy nem mellékesen a magok áztatása mindig célszerű, mert így lebomlanak azok az enzimek, amiktől fáj az ember hasa tőlük. (Egy éve tudtam mik azok, már nem bocsi. Asszem leptinek vagy lektinek vagy mik...)

Szóval a torta elkészítése előző éjszaka kezdődik, bár valahol olyat is olvastam, hogy a mandulát két napig kell naponta cserélődő vízben áztatni, ez így készült.

Annyira egyszerű, hogy a férjem készítette nekem születésnapom alkalmából és hát pompázatos lett. Az íze kicsit túrótortára hajazott, bár az az aprító nem működött már valami fényesen, lehet most már simább lenne a krém. De jó volt. :)

Ez a torta:
vegán
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
szójamentes
hozzáadott cukor mentes
sütés-főzés nélkül elkészíthető, csak egy aprító kell hozzá

Hozzávalók:

Nyersvegán répás lap:
2,5 csésze répa lereszelve
1 csésze + 5 ek kókuszreszelék
1 csésze magozott datolya

A répát konyharuhával bélelt szűrőbe szedjük, a ruha segítségével alaposan kifacsarjuk. Igyuk meg a levet fincsi :)
Mindent késes aprítóba mérünk, és jól összedolgozzuk. Én tettem bele 1/2 ek. kakaóport is.
Én 5 lapot készítettem, a forma segítségével sütőpapírra nyomkodtam, és hűtőben dermesztettem, míg elkészült a töltelék.

Mandulás citrom-és áfonyakrém:
1 csésze mandula beáztatva legalább 1 éjszakát
3 ek édesítő szirup (de lehet magozott, aszalt datolya is, kevés vízzel pépesítve)
1/2 tk vanília esszencia/aroma vagy 1/2 vanília rúd magjai
2 tk. citromlé

Ezt mind kimérjük késes aprítóba, vagy turmixba, alaposan összedolgozzuk, ha kész, félbe vesszük.
Az egyik felébe kevés kurkumát teszünk színezésképp, és ízlés szerint citromlevet, valamint egy fél biocitrom héját.
A másik felébe áfonyát dolgozunk, én fagyasztottal készítettem, azt kevertem bele felengedés után.
Ha nagyon elfolyósítaná a krémet a hozzáadott anyag rakhatunk bele egy kis útifűmaghéjat, ez bezselésíti a krémet kicsit, és plusz rostot ad hozzá.

A képen látható módon berétegezzük.

A lefolyt fagyi effektet kakaóvaj biztosította, ezt megolvasztottam, és egy kevés áfonyalével színeztem, valamint folyékony édesítőszirupot adtam hozzá azt hiszem. Ezután kevergetve visszahűlt és mehetett a csorgatás.

A "szórócukor" apró kockára vágott zeller, sárgarépa és cékla. Jól illett a tortához. A tölcsér csak dísznek volt, a volt munkahelyemről kunyeráltam a jó kinézet végett (amúgy gluténmentes volt). Sajnos a hasonlóan szerzett fagyis kanál túl kicsinek bizonyult, így a lapból kialakított félgömb elveszett a tölcsér alatt.

De annyira jó volt, hogy mikor megmutattam a volt főnök lányának ő a hűtőben kereste hogy elvitték-e már. Szóval könnyű megcsinálni, ha valaki szeretne hasonlót :)

A szivárvány ereje kísérjen utadon!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyevoroka.blog.hu/api/trackback/id/tr6914017804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.06.03. 18:30:27

Alapanyagokat hol érdemes venni egy vegán tortához? Diéta Market? Vagy ilyen sima mezei boltban? www.ujsagomat.hu/penny-market/

RókaRami 2018.06.03. 21:03:36

@takacsveca93: Szia, amit nem tudok megvenni kimérve vagy piacon azt sima mezei boltban vagy herbáriában szoktam venni.
süti beállítások módosítása