Férjem kicsit lebetegedett a télen. Mivel olyan kaja volt, ami a torokgyulladásnak meg a férfiak "halálomon vagyok" érzésének nem felelt meg, ezért kímélőképp készítettem krumpli főzeléket. Mire közölte, hogy jó, jó, de kéne hozzá lecsókolbász. Mivel Keszthelyen nemigen van olyan bolt, ahova befutok vegán lecsókolbászt venni, és egy rövid ronda nézés után mondta, hogy nem arra gondolt csak valami kéne bele, én kapva kaptam az ötleten, hogy véégre! kipróbálhatom a répa virslit, amiről áradozik az internet. Azóta, már többször elkészült vendéggé vált a konyhában, és már férj is merészebben nyúl a kisült répákhoz, és boldogan majszolja a főzelékben.
Főzelék:
tetemes mennyiségű krumpli (sosem mértem, de a nagy fazekamba pont passzoló mennyiség volt.)
2 közepes fej vöröshagyma
1 adag szűretlen rizstej, 4-5 dl vízzel turmixolva 1 l helyett
2 tk füstölt paprika
só,bors, kömény, paprika, majoránna, meg ahogy szoktátok :D
víz
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk (ha nem akarod pucolni sem kell). A hagymát szintúgy.
Felrakjuk főni, épp annyi vízzel, ami ellepi, meg a fűszerekkel.
Ha puha minden, akkor mehet bele a rizstej, ez nekem mindig jól besűrítette.
Kész.
Sült répa:
12 sárgarépa
2 kk. füstölt paprika
1-2 ek. mustár
1-2 ek. ketchup vagy paradicsomlé, esetleg püré
4 ek. szójaszósz (nálam gluténmentes)
2 ek. rizsszirup, vagy más növényi szirup, de lehet cukor is
2 gerezd zúzott fokhagyma
A répákat megpucoljuk, ha vastagabbak, akkor feldaraboljuk kicsit, hogy jobban bevegye a pácot. Kb 1,5-2 cm vastagok legyenek.
Feltesszük főni, azt olvastam keményebbre kell hagyni, de nekem úgy nem vette be az ízt, szóval főzzük meg, de persze ne olyanra, amit aztán meg se lehet fogni olyan puha, maradjon tartása.
Elkészítjük a pácot, majd beleforgatjuk a főtt répákat.
Állni hagyjuk kb. 1 órára. Közben párszor kenjük át a páccal.
Sütőpapíros tepsibe tesszük és előmelegített sütőben addig sütjük (közben forgatva), amíg szépen megpirul.
Önmagában is finom, vagy bármilyen főzelékhez feltétnek.
A szivárvány ereje legyen veled!